Tom Vander Heyden

Photography

MYview: Test Nikon D3200

januari 10, 2013

De grote vissen zoals Nikon en Canon brengen dezer dagen een zeer groot aanbod aan DSLR instappers. D3100, D3200, D5100, D5200… Wat wil je met deze kerst- en nieuwjaarsdagen.

Nu ik tegenwoordig meer en meer experimenteer met video, wou ik toch eens één van deze instappers testen. Voor specifieke kenmerken verwijs ik jullie graag door naar de meer specifieke testsites zoals dpreview of naar de officiële site van Nikon (be).

Met dit review geef ik u graag mijn persoonlijke ervaring en mening over de Nikon D3200.

Van zodra ik de doos vasthield, viel me de compactheid van het toestel op. Compact toestel wil ook zeggen dat het gewicht relatief laag is. Absoluut een pluspunt, daar ik regelmatig mijn materiaal mee op de mountainbike meedraag. Ook bij het filmen is dit lagere gewicht leuk meegenomen. Al zullen anderen een verschillende mening hebben hieromtrent.

Persoonlijke Review Nikon D3200 - Tom VH photography

Gebruiksgemak

Klein wil niet zeggen dat het niet goed in de hand ligt, integendeel… deze body, Nikon D3200, ligt goed in de hand.

Aanvankelijk miste ik het kleine scherm bovenaan de sluiterknop maar eens dat ik het snelmenu gevonden had (achteraan, naast het display), was het gemakkelijk om de instellingen van sluitersnelheid, diafragma, ISO, witbalans… snel in te stellen. Er is ook een hulpfunctie waarbij men enkele tips geeft om in je concrete situatie een betere foto te nemen. Ik zelf heb deze laatste niet gebruikt. Misschien voor beginners, de doelgroep van deze DSLR, is deze wel interessant.

Persoonlijke Review Nikon D3200 - Tom VH photography

Persoonlijke Review Nikon D3200 - Tom VH photography

Persoonlijke Review Nikon D3200 - Tom VH photography

Met mijn Nikon 70-200mm f2.8 lens lijkt deze body oversized!

Persoonlijke Review Nikon D3200 - Tom VH photography

Film functie

Naar deze functie was ik razend nieuwsgierig. Een tweetal jaar geleden had ik al eens de mogelijkheid gekregen om met de Nikon D90 te filmen maar omdat de autofocus toen nog niet het onderwerp volgde, vond ik het moeilijk om deze functie te gebruiken. Nu, een paar jaar later, ben ik verrast door het gemak waarmee de AF zijn onderwerp kan volgen. Alle testen die ik gedaan heb, zijn met AF-S lenzen (en 1 HSM (sigma)) gebeurd, daar de Nikon D3200 geen interne focusmotor heeft. Een minpuntje voor de mensen die nog oude Nikon lenzen hebben waarbij een interne motor in de body noodzakelijk is.

Onderstaande video was in donkerdere omstandigheden: Een ‘Behind-the-scene” op een workshop van een collega fotograaf.

Als laatste was er nog Help Portrait 2012 in Aalst, dewelke ik al een keertje had gepost in een vorige blogpost:

Zoals je ziet, ben ik ook wel een beetje door de filmmicrobe gebeten dus in de toekomst krijg je wel meer van dit.
Welke lenzen heb ik gebruikt bij het filmen?

  • Nikon AFS 35mm f1.4
  • Nikon AFS 50mm f1.4
  • Nikon AFS 70-200mm f2.8
  • Sigma 10-20mm f3.5-5.6

Andere accessoires die handig waren bij het filmen:

  • Monopod dewelke ook dienst deed als steadycam,
  • statief lijkt noodzakelijk bij ’t filmen…
  • DIY slider

Een nadeel was wel het geluid van AF motor, deze was wel duidelijk hoorbaar in de opnames… in stereo. Mooimooi “bzzzzzt bzzzzzt”.
Met een externe microfoon, dewelke men kan aansluiten op deze Nikon D3200 body, zou dit probleem moeten verminderen.

Beeldkwaliteit

24Mp op een cropsensor is veel, heel veel!  De foto’s die uit de camera rollen zijn dan ook 6016 x 4000 px!
Ook de bestandsgrootte neemt aanzienlijk toe als ik dit vergelijk met een 10 of 12Mp camera. Wat dan weer resulteert in een iets langzamere preview van de foto’s op het scherm achteraan de camera. Eigenlijk is dat verwaarloosbaar en geen struikelpunt.
Bij hogere ISO waarden (>ISO800) nam de ruis wel merkbaar toe. Bij het filmen heb ik even ook een hogere isowaarde moeten instellen waarbij de ruis zichtbaar werd. ’t Was ofwel een ‘normaal’ beeld met ruis ofwel geen/donker beeld. Ik koos voor het eerste…

Onderstaande koeien is een beeld op ISO 400:

Persoonlijke Review Nikon D3200 - Tom VH photography
Persoonlijke Review Nikon D3200 - Tom VH photography

Tijdens de workshop gebruikte ik ISO 800:

Persoonlijke Review Nikon D3200 - Tom VH photography
 

Persoonlijke Review Nikon D3200 - Tom VH photography
Wil je geen crop sensor maar een FX (full frame) sensor, dan zal je al snel een 1500€ moeten bijtellen om naar de Nikon D600 te gaan.

Batterij

Tijdens een fotografie-workshop kon ik een tweetal uur filmen (behind the scene) alvorens de batterij weer te moeten opladen. Daar je live view beeld constant aan staat, verbruikt dit natuurlijk meer. Logisch.

De batterij is op een klein uurtje volledig opgeladen in de zeer compacte lader (zonder kabel)

Prijs

Nu komen we aan wat de modale gebruiker toch nog het belangrijkste vindt, namelijk de prijs. Deze schommelt van 399€ tot +500€ voor enkel de body zonder lens. Zeer redelijke prijs voor dit toestel. Als je snel bent, kan je nog gebruik maken van de Nikon Cashback actie. Deze loopt nog tot 3 januari 2013.

Zelf overweeg ik het om als backup toestel aan te schaffen. Ik denk dat Nikon hierbij een zeer goede compacte DSLR heeft ontwikkeld waarbij jan met de pet, zeer mooie resultaten kan mee behalen. Ik moet er wel bij zeggen dat je lens nog steeds het belangrijkste onderdeel is voor een technisch goede foto.


Happy bikeface Chalet
Happy bikeface
Chalet


Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tom Vander Heyden | All pictures have copyrights!
©2013

Privacy Preference Center